Wednesday, November 22, 2006

Mee Hoon Sup Bebola Ikan

Hmmmm....... 11/11/2006 yg lepas sambut tetamu di rumah. Antaranya Abg Man & family, Yus, Pak Cik, Epi, K.Lia & family and last but not least Ayun.

Menu utama Nasi Ayam & Mee Hoon Sup Bebola Ikan. Menu yg ke-2 ni, first time buat. Alhamdulillah mendapat sambutan. Oh! Ya! Mastura & family pun ada. Depa dtg awal, lebih kurang 4.30 pm. Tak sempat hidang Nasi Ayam sbb blum siap. Sempat hidang Mee Hoo Sup Bebola Ikan jer. Kata Mas, rasanya OK. Yus bertambah sampai 4 kali. Sedap la kot!

Ni yg nak share resepi nih!


Sumber : Chef Wan Ismail

Bahan-bahan:
Minyak untuk menumis
6 ulas bawang putih, dihiris
10 cawan air rebusan tulang ayam
1/4 cawan lobak asin, dicincang halus
25 biji bebola ikan
2 keping fish cake, dihiris nipis
6 keping cendawan cina, direndam dan dihiris nipis
Serbuk lada putih, garam dan serbuk perasa secukupnya
400 gm mee hoon, dicelur dan disejat
100 gm tauge
Daun sup
Daun bawang
Sedikit cili potong
Bawang goreng
Kicap cair

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan air rebusan tulang ayam, lobak asin, bebola ikan, fish cake dan cendawan Cina. Biar hingga ia mendidih.
3. Masukkan serbuk lada putih, garam dan serbuk perasa.
4. Hidangkan mee hoon bersama kuah, tauge, daun sup, daun bawang, cili potong, bawang goreng dan kicap cair.

Selamat mencuba!

1 comment:

Mama Puteri said...

Lepas ni bolehlah buat selalu. My hubby yg tak suka fish ball pun makan sampai bertambah.