Sunday, September 9, 2007
Tuke Bakar beserta Air Asam
Waktu memancing Khamis lepas, Papa dpt 2 ekor tuke (anak pari). Azue kata sedap kalau dibakar. So, hari ni cuba buat.
Bahan2:
2 ekor tuke
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
Cili api
Cili merah
Bawang besar
Tomato
Belacan bakar
3 biji Limau kasturi
Air asam jawa
Sedikit kerisik
Sos ikan (jika suka)
Garam
Gula
Cara2nya:
Gaul tuke dgn garam & kunyit.
Bakar hingga masak (saya bakar atas frying pan jer)
Hiris cili api, cili merah, bawang besar & tomato ikut suka.
Campurkan air asam jawa ke dlm bhn2 yg dihiris tadi.
Masukkan belacan bakar, perahan limau kasturi, kerisik & sos ikan. Kacau hingga sebati.
Masukkan garam & gula secukup rasa.
Mmmmmuah..... meleleh air liur.
Labels:
Aneka Makanan Laut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment