Tuesday, September 4, 2007
Udang Masak Lemak Cili Api & Terung Pipit
Hmmmm.... hari ni tak keje. Rasanya nak masak udang utk lunch.
Ahad lepas Azue ada tlg belikan udang baru naik dari Banting. Tentu sedap buat masak lemak.
Ini resepi biasa sgt. Resepi turun-temurun keluarga. Rasanya semua org buat mcm ni.
Bahan2 pakai agak2 je.
Bahan2:
1/2 kilo udang (dibelah belakang utk buang apa2 yg tak perlu)
5-7 biji terung pipit (betul ke nama terung ni?)
1/2 genggam cili api
1 cm kunyit hidup
2 btg serai (diketuk)
asam keping
garam
Cara2:
Cili api + kunyit hidup + sedikit air dimesin hingga hancur. Kalau rajin, tumbuk je... lagi sedap. Rebus bersama serai & sedikit air hingga mendidih.
Masukkan udang, biarkan seketika; masukkan asam keping.
Masukkan santan pekat, terung pipit.
Kacau sekali sekala utk mengelakkan santan pecah minyak.
Masukkan garam mengikut rasa.
Biarkan mendidih dgn api yg kecil seketika.
Lepas tu... apa lagi? Makan dgn nasi panas.
Burrrpppp..... Alhamdulillah.
Labels:
Aneka Makanan Laut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
wah, bosa eh udang2 tu; nampak sodap sangat....
Mas (masyuhada),
Ya btollll! Memang sodap. Sekali hadap habih dokek 10 ekor.
Sori la. Takdo lobih. Kalau tak buleh den bwk utk ekau.
Post a Comment