Saturday, September 6, 2008

Pajeri Terung


Pasar malam Selasa lepas, Papa beli terung (brinjal). Bbrp hari lepas dah buat kari ikan kembung + terung. Semalam cuba buat pajeri terung khas utk Papa. Alhamdulillah, menjadi.


Pajeri Terung

Bahan2nya:
Santan pekat
Halia (ditumbuk)
Bawang merah (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Udang kering (ditumbuk)
Kulit kayu manis
Rempah kari ikan (dibancuh dgn sedikit air @ jadikan pes)
Sedikit gula merah & gula putih
Sedikit garam
Kerisik

Cara2 memasaknya:
Tumis bahan yg ditumbuk & kulit kayu manis sehingga berbau wangi.
Masukkan pes kari ikan, tumis hingga garing.
Masukkan kerisik & terung, gaul sebentar.
Masukkan santan, gula merah, gula putih, garam.
Masakkan hingga pekat.

Sedap dimakan dgn nasi panas & ikan masin goreng.

Terung boleh digantikan dgn nenas, kedondong, mangga muda dan seumpamanya.
* Resepi drp hanieliza.fotopages.com

No comments: