
Pasar malam Selasa lepas, Papa beli terung (brinjal). Bbrp hari lepas dah buat kari ikan kembung + terung. Semalam cuba buat pajeri terung khas utk Papa. Alhamdulillah, menjadi.
Pajeri Terung
Bahan2nya:
Santan pekat
Halia (ditumbuk)
Bawang merah (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Udang kering (ditumbuk)
Kulit kayu manis
Rempah kari ikan (dibancuh dgn sedikit air @ jadikan pes)
Sedikit gula merah & gula putih
Sedikit garam
Kerisik
Cara2 memasaknya:
Tumis bahan yg ditumbuk & kulit kayu manis sehingga berbau wangi.
Masukkan pes kari ikan, tumis hingga garing.
Masukkan kerisik & terung, gaul sebentar.
Masukkan santan, gula merah, gula putih, garam.
Masakkan hingga pekat.
Sedap dimakan dgn nasi panas & ikan masin goreng.
Terung boleh digantikan dgn nenas, kedondong, mangga muda dan seumpamanya.
* Resepi drp hanieliza.fotopages.com
No comments:
Post a Comment