Wednesday, September 10, 2008

Home Made Tom Yam Paste

Bahan-bahan:
3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
1. Campurkan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota:
Sejukkan dan simpan di dalam peti ais (kalau buat banyak).
Boleh digunakan sbg pes tom yam. Cuma tambah serai, daun limau purut & cili api dlm kuah tomyam tu.
Utk masak asam pedas pun boleh. Cuma masukkan bunga kantan or daun kesum.
Boleh juga dijadikan sos utk ikan bakar (ala Melaka/Portugeese)

* Resepi asal drp Chef Hanieliza

No comments: