Wednesday, September 10, 2008

Home Made Tom Yam Paste

Bahan-bahan:
3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
1. Campurkan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota:
Sejukkan dan simpan di dalam peti ais (kalau buat banyak).
Boleh digunakan sbg pes tom yam. Cuma tambah serai, daun limau purut & cili api dlm kuah tomyam tu.
Utk masak asam pedas pun boleh. Cuma masukkan bunga kantan or daun kesum.
Boleh juga dijadikan sos utk ikan bakar (ala Melaka/Portugeese)

* Resepi asal drp Chef Hanieliza

Saturday, September 6, 2008

Pajeri Terung


Pasar malam Selasa lepas, Papa beli terung (brinjal). Bbrp hari lepas dah buat kari ikan kembung + terung. Semalam cuba buat pajeri terung khas utk Papa. Alhamdulillah, menjadi.


Pajeri Terung

Bahan2nya:
Santan pekat
Halia (ditumbuk)
Bawang merah (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Udang kering (ditumbuk)
Kulit kayu manis
Rempah kari ikan (dibancuh dgn sedikit air @ jadikan pes)
Sedikit gula merah & gula putih
Sedikit garam
Kerisik

Cara2 memasaknya:
Tumis bahan yg ditumbuk & kulit kayu manis sehingga berbau wangi.
Masukkan pes kari ikan, tumis hingga garing.
Masukkan kerisik & terung, gaul sebentar.
Masukkan santan, gula merah, gula putih, garam.
Masakkan hingga pekat.

Sedap dimakan dgn nasi panas & ikan masin goreng.

Terung boleh digantikan dgn nenas, kedondong, mangga muda dan seumpamanya.
* Resepi drp hanieliza.fotopages.com

Buah Melaka


Alhamdulillah. Semalam berjaya buat kueh sendiri utk berbuka. Jimat duit; tak perlu ke Bazar Ramadhan.

Kueh Buah Melaka

Bahan2nya:
2 cawan tepung pulut
Jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka (potong kecil2)
1/2 biji kelapa muda/putih shj (gaul dgn sedikit garam)

Cara2 membuatnya:
Bancuh tepung dgn jus pandan sehingga tdk melekat pd bekas bancuhan.
Sementara itu, panaskan air sehingga menggelegak/mendidih.
Bulat2kan tepung mengikut saiz yg dikehendaki.
Masukkan gula melaka sbg inti.
Rebus sehingga buah melaka timbul/terapung.
Angkat & gaulkan dgn kelapa.
Sedia utk dihidangkan.

Alhamdulillah, byk juga hasilnya. Dpt juga diberikan kpd jiran2 sbg juadah berbuka puasa.

* Terima kasih Chef Hanieliza @ haieliza.fotopages.com