Saturday, September 8, 2007

Asam Pedas Tumis Ikan Sembilang



Khamis 06/07/2007, Papa & friends gi fishing kat Pulau Ketam. Byk jugak hasil pancingan kali ni. Ada tuke, gelama, ikan duri & yg paling besar ikan sembilang. Hampir 1 kg juga beratnya.

So, smlm (Sabtu) baru sempat menyiang ikan2 tu. Ikan sembilang tu ada telur & mata kail masih terletak dlm mulut ikan tu. Siap cuci sumer, tuke & gelama yg besar2 simpan utk esok. Ikan sembilang buat asam pedas tumis. Gelama yg kecik2 & ikan duri goreng jer. Kalau ikan duri tu besar, boleh gak buat kari. Apa2 pun, kat bwh ni ada resepi Asam Pedas Tumis Ikan Sembilang. Resepi ni simple jer. Bhn2 sumer main agak2 jer. Ikut keperluan.

Bahan utk dikisar/ditumbuk (saya lebih suka tumbuk kecuali cili kering):
Cili kering
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
Belacan

Ikan sembilang (potong ikut suka)
Daun kesum
Air asam jawa
1/2 sudu serbuk lada hitam (lada hitam yg ditumbuk pun boleh)
Minyak masak

Cara2nya:
Tumiskan bhn yg sudah diblend tadi beserta serbuk lada hitam sehingga naik minyak
Masukkan ikan sembilang, kacau sekejap
Masukkan air asam jawa serta garam & gula sesedap rasa (tak letak gula pun takpe)
Setelah mendidih, masukkan daun kesum.

Eemmmmm... ... sedap. Mkn ngan nasi panas.

No comments: