Sunday, September 9, 2007

Udang Masak Serai Wangi


Hari ni menu utama Udang Masak Serai Wangi & Tuke Bakar beserta air asam.
Baki udang last week ada lagi. So, nak cuba buat masak serai. Khabarnya simple & sedap. Spt biasa, bhnnya main agak2 jer.

Bahan2:

Udang kertas size XL (digoreng 1/2 masak jika suka, kali ni saya tak goreng)
4 batang serai
Cili kering
Bawang merah
Cili merah
Bawang putih
Halia muda (halia tua pun boleh)
Pati asam jawa
Belacan bakar
Pati santan
Garam & gula secukup rasa (saya tak letak gula)

Cara memasak:

Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
Tumis bhn kisar + belacan hingga wangi.
Masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
Masak atas api sederhana hingga kuah pekat.
Masukkan pati santan dan udang.
Masak hingga naik bau.
Tambah garam (gula jika perlu) sesedap rasa.

Yummy......

No comments: