My husband's favourite ....
Bahan-bahan:
- 1 cawan (130g) gula icing (jika guna gula halus, kurangkan +/- 2 sudu makan (20g)
- 2 1/2 cawan (250g) tepung gandum
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil baking powder
- -> Ayak bersama semua bahan di atas
- 1 cawan kacang tanah kisar (membukit pun takpe); disangai, dibuang kulit, dikisar barulah disukat
- minyak mazola (minyak jagung) secukupnya
- untuk hiasan boleh letak sebelah kacang atas biskut; sapu kuning telur
Cara-cara:
- Campur dan gaul sebati kacang tanah dengan tepung yg diayak tadi
- Uli bersama minyak mazola sehingga menjadi doh yg lembut dan boleh diterap
- Gelek doh antara 2 plastik (supaya tak melekat), terap dgn acuan kesukaan (celup dlm tepung sebelum terap supaya mudah lekang)
- Susun dalam dulang yg telah digris, hias jika suka dan sapu kuning telur atas biskut
- Bakar selama 30 min atau hingga masak (150°c)
Siap sudah....
Kredit to http://myresipi.com/recipes/biskut-mazola-kacang-kakbesah
No comments:
Post a Comment