Thursday, July 5, 2018

Biskut Mazola / Kacang


My husband's favourite ....




Bahan-bahan:

  • 1 cawan (130g) gula icing (jika guna gula halus, kurangkan +/- 2 sudu makan (20g)
  • 2 1/2 cawan (250g) tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • -> Ayak bersama semua bahan di atas
  • 1 cawan kacang tanah kisar (membukit pun takpe); disangai, dibuang kulit, dikisar barulah disukat
  • minyak mazola (minyak jagung) secukupnya
  • untuk hiasan boleh letak sebelah kacang atas biskut; sapu kuning telur

Cara-cara:


  1. Campur dan gaul sebati kacang tanah dengan tepung yg diayak tadi
  2. Uli bersama minyak mazola sehingga menjadi doh yg lembut dan boleh diterap
  3. Gelek doh antara 2 plastik (supaya tak melekat), terap dgn acuan kesukaan (celup dlm tepung sebelum terap supaya mudah lekang)
  4. Susun dalam dulang yg telah digris, hias jika suka dan sapu kuning telur atas biskut
  5. Bakar selama 30 min atau hingga masak (150°c)
Siap sudah....

Kredit to http://myresipi.com/recipes/biskut-mazola-kacang-kakbesah

No comments: